Har aldri opplevd noe lignende

© Else Solheim

De Underjordiske er endelig tilbake i Oslo. De gav en uforglemmelig opplevelse på årets by:Larm da jeg så dem spille på Revolver. Ulempen med by:Larm er at man får bare se dem i en halvtime. Men nå spiller de på Krøsset og er det ingen streng spilletid i kveld. Det gjør dessverre vondt langt inne i hjertet av å se på oppmøtet. Vi i Oslo elsker jo De Underjordiske, så hvor er alle sammen?

Et oppmøte på litt over 20 mennesker hindret ikke danskene i å gi oss en utrolig opplevelse.

De Underjordiske er for øyeblikket ute med albumet «Flænger i Luften» og selvsagt starter de med den og «Saskorus», som også er de to første låtene fra albumet. Det er ikke før «Hvis Du Forstod» fra debutalbumet man kan se hvor mye personene på fremste rad liker De Underjordiske, for jammen meg så synger de med. Da introen til «Trold» kommer kan man høre et ‘Ahh’ fra publikum. Dette er noe vi kjenner igjen, og dette er noe vi liker.
‘Vi skal spille en stille sang fra vore nye album’, sier vokalist Peter Kure. I et lite vakkert øyeblikk får vi oppleve «Ellevild i Skumringen» fulgt av «På Mørkets Ø i Sindets Bølger». Personlig så synes jeg det nye albumet er litt for rolig. Og det blir det med de nye låtene live også.
Stemningen stiger med «Vi kommer nu», og min personlige favoritt «Med Næb og Kløer». Sistnevnte blir forlenget med fantastisk musikk fra brødrene Andreas og Kristian Bengsten. Det er røft og det er vakkert. ‘Du føler du forstår heavy metal, men etter du har sett disse her så vet du ikke hva brutalt er’ sier Irene (som har sett De Underjordiske spille hver eneste gang i Oslo siden første gang hun så dem på Oslo Psych Fest i 2015). Hun liker heavy metal, men hun liker psychrock på dansk enda mer.
De Underjordiske fortsetter å balansere nye og gamle låter og serverer oss «Sort Røg» og «Piskesmæld» fra det siste albumet. Tydeligvis er ikke jeg den eneste som liker «Piskesmæld» for der fikk vi hyling fra to jenter som står lengst framme.
Er det noe jeg trodde aldri skulle skje, så er det dansefest. Under «Ind I Flammerne» danset fremste rad på Krøsset. Fem stykker danset, mens de resterende 15 ville ikke være med på festen. Det var jo selvsagt Irene som fikk i gang dansingen. Tror ikke stemningen ville vert så god om det ikke var for blodfansen.
Kveldens andre overraskelse er ny musikk. De Underjordiske har nettopp gitt ut andrealbumet og når har de allerede en låt klar til det tredje. Låten heter «Ilddømt», og jeg er sikker på at de spelte den på by:Larm. Jeg kjenner igjen trommene. På denne låten viser trommis Thomas Balslev Brandt hva han er god til. Dette er det kicket jeg har lengtet etter. Det lover så vel fra det kommende tredje album. Som kanskje ikke kommer før i 2020. Jeg fikk jo høre «Piskesmæld» for første gang i 2016, men den ble jo først sluppet nå. Så det er bare å smøre seg innmed tålmodighet.
Med en helt ny låt så takket danskene for seg. Jeg bøyer meg over en forsterker for å sjekke ut settlisten og der står det at dette er siste låt. Det var så gøy, det gikk så fort. Hvor ble tiden av? Vi vil ha mere!! ‘Vi vil ha mere! Vi vil ha mere!’, skriker de som har møtt opp på Krøsset. Jeg føler at i dag skuffet Oslo De Underjordiske ved å gi dem et lite publikum. Men for et fantastisk publikum som er her. Vi som er her, vi digger De Underjordiske. Og jammen hjalp det med å rope etter mer, for en etter en: Andreas, Thomas, Anders, Kristian og Peter er tilbake på scenen igjen og gir oss «Sultne Ulve». Nå er faktisk flere med på dansen og stemningen er ubeskrivelig. Peter sier takk og går av scenen. Men brødrene fortsetter å spille gitar og vil ikke gi seg helt, og publikum er sultne etter mer. Vi får et ekstra ekstra nummer. Og jeg har virkelig ikke opplevd noe lignende. På lille Krøsset med det lille publikum. Men så vanvittig stemning at man går på scenen en ekstra ekstra gang for å gi oss én siste låt. Og med «Kravler ind i seg selv» så var det faktisk slutt.

Fantastisk band, fantastisk publikum. Vi gleder oss til høsten når De Underjordiske returnerer til Oslo.
Vi kan godt lide er!